Безплатни обяви Пловдив

безплатни обяви Пловдид

Пловдив е вторият по големина град в България, с население от 341 567 жители от 2015 г., а 675 586 живеят в областта му. Той е важен икономически, транспортен, културен и образователен център. Пловдив има доказателства за обитаване от 6-то хилядолетие пр.н.е., когато са установени първите неолитни селища. Оказва се, че е един от най-старите градове в Европа.

Пловдив е известен на Запад за по-голямата част от записаната му история под името Филипопол (гръцки: Филиппуполис, турски: Филибе, "Филипския град"), докато Филип II Македонски го е завладял през 4 в. Пр. Хр и е дал името му. Градът първоначално е тракийско селище, по времето когато е бил тракийско селище неговите жители са извършвали търговия с персийци, гърци, келти, римляни, готи, хуни, българи, славянски викинги, кръстоносци и турци като са публикували безплатни обяви в bitak.net, в раздел безплатни обяви Пловдив. На 4 януари 1878 г. Пловдив е освободен от османско владичество от руската армия. Тя остава в границите на България до юли същата година, когато става столица на автономния османски регион на Източна Румелия. През 1885 г. Пловдив и Източна Румелия се присъединяват към България.

Пловдив се намира в плодородния район на Южна централна България на двата бряга на река Марица. Градът е исторически развит на седем сиенитни хълма, някои от които са на височина 250 метра. Поради тези хълмове Пловдив често се нарича в България "Градът на седемте хълма".

Пловдив е домакин на огромно разнообразие от културни събития като Международен панаир Пловдив, много от стоките които се предлагат на панаира, могат да бъдат намерени в bitak.net, в секцията безплатни обяви Пловдив, международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът", телевизионния фестивал "Златната гърда" и много наскоро популярни фестивали като Night / Plovdiv през септември, Kapana Fest и Opera Open. Има много запазени останки от античността, като античния римски театър в Пловдив, римски одон, римски аквадукт, римски стадион, археологически комплекс Ейрене и др.

Най-старата американска образователна институция извън САЩ е основана в Пловдив през 1860 г., която по-късно се премества в София - днес Американският колеж в София.

На 5 септември 2014 г. Пловдив бе избран за домакин на Европейската столица на културата 2019. Това се случи с помощта на Общинската фондация "Пловдив 2019" - неправителствена организация, създадена през 2011 г. от градския съвет на Пловдив, чиято основна цел беше разработването и подготовката на книгата на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г. организацията има управителни съвети, които се състоят от 9 члена и изпълнителен директор, а фондацията има и Обществен съвет, председателстван от кмета на града, а надзорният съвет контролира дейността на организацията. разработване и внедряване на книгата за търг.Планието на кампанията е "Пловдив заедно"

Виж всички безплатни обяви от Пловдив